lezing 2022
Herman de Mönnink
6 oktober 2022 - De Agenda van het Sociaal Werk

Na twee jaar online vond de De Agenda van het Sociaal Werk 2022 weer op locatie plaats, ditmaal in de Boothstraat Kerk in Utrecht.

Na een introductie waarin dagvoorzitter Evert van Rest sprak met voorzitter Lisbeth Verharen gaf Herman de Mönnink, senior docent sociaal werk, trauma-psycholoog en rouwtherapeut, op 6 oktober de 15e Marie Kamphuis Lezing, Methodische continuïteit: Onmisbare bouwsteen van solide sociaal werk.
Na de lezing nam Herman de Mönnink deel aan een paneldiscussie over methodisch werken onder leiding van Evert van Rest, met Mariël van Pelt (senior adviseur professionallisering sociaal werk Movisie en lector Fontys Hogeschool), Redouan El Khayari (sociaal werker van het jaar 2022) en Mirjam Everaarts (maatschappelijk werker Goudenhart).
 
Lees het interview in Movisies met Herman de Mönnink
Kijk de livestream terug

 
de lezing

Bewezen werkzame interventiemethoden uit het verleden zijn uit beeld geraakt. Het zijn vooral incidenten en modieuze trends die de focus en de methodiek bepalen. Daar zit per definitie geen continuïteit en al helemaal geen eenheid. Voor beleidsmakers, opdrachtgevers en collega's uit andere disciplines is lang niet altijd duidelijk wat het sociaal werk te bieden heeft. Of liever: te bieden zou kunnen hebben. Want de sociaal werk-methodiek, de grote rijkdom aan interventiekennis en -vaardigheden, is een zachte dood aan het sterven.

Lees hier de volledige tekst.


andere lezingen...